הרוקח הוא דמות מפתח מקצועית בסיוע לבן המשפחה המטפל ולכן טבע ועמותת Caregivers Israel בשיתוף בית הספר לרוקחות באוניברסיטת בן גוריון יזמו קורס להכשרת רוקחים לטיפול בבני משפחה מטפלים – הכל בכתבה, גם רשימת בתי המרקחת הידידותיים
חברת טבע ועמותת caregivers ישראל שפועלות להעלאת המודעות לבני המשפחה המטפלים ולסיוע ותמיכה בהם, פתחו במיזם שנועד להעמיק עוד יותר את רשת התמיכה בתוך הקהילה. מתוך בחינת צרכי בן המשפחה מבחינה מקצועית עלה באופן ברור שרוקח בית המרקחת הוא דמות מפתח לסיוע ותמיכה בבן המשפחה המטפל בתחום התרופות. לכן, יחד עם בית הספר לרוקחות, הפקולטה למדעי הבריאות באוניברסיטת בן גוריון שבנגב, פותח קורס הכשרה ייעודי וראשון מסוגו בישראל לרוקחים קהילתיים בנושא 'בני משפחה מטפלים'. הקורס הראשון שהסתיים בהצלחה כבר בדצמבר 2019 נערך בהשתתפות רוקחי ש.ר.מ. פארם (לרשימת בתי המרקחת הידידותיים לבני המשפחה המטפלים).
הכשרת הרוקחים נועדה לתת לרוקחים את הכלים שיאפשרו שירות מקצועי ואישי לאוכלוסיית בני המשפחה המטפלים. מעבר להעלאת המודעות לקשיים האובייקטיביים של בני המשפחה המטפלים, במסגרת הקורס הם למדו כיצד לזהות את בן המשפחה המטפל ולהעניק להם ידע, סיוע והכוונה המותאמים עבורם.
ניהול התרופות: אחת המשימות הראשונות שלוקח בן המשפחה המטפל
אין שום דבר שמכין את בן המשפחה לתפקיד בן המשפחה המטפל וכמעט כל אחד מהתחומים בטיפול מצריך מודעות, ידע והבנה. האחריות על מתן הטיפול התרופתי היא אחת מהמשימות הראשונות המוטלות על בן המשפחה המטפל. ניהול הטיפול התרופתי לא מסתכם בסידור קופסת התרופות, אחסון נכון ומתן תרופות בזמן, גם לא בקניית התרופות או בחידוש המרשמים. יש צורך במעקב ויד על הדופק שדורשיםמודעותוהבנה ולזה מגיע בן המשפחה המטפל לרוב ללא הכנה.
במקרה של הורה, או בן/ת זוג, מבוגר תחום התרופות לרוב מורכב אף יותר בשל מספר סיבות עיקריות:
ריבוי המחלות, או המצבים הכרוניים המטופלים, מביא לריבוי תרופות ורופאים.
ריבוי התרופות מגביר את האפשרות להתנגשות בין תרופותואינטראקציה בין תרופות.
Getty Images: Wavebreakmedia
בכל הקשור לתרופות ידע הוא כוח ולכן תפקיד הרוקח חיוני כל כך
כל שינוי במצב הרפואי, מינון לא נכון, נטילה שגויה של התרופות, או אחסון לא מותאם יכולים לפגוע ביעילות התרופה והטיפול ולא תמיד בני המשפחה מודעים לזה. לכן, הסברים מפורטים על התרופה, המטרה שלה, אופן הנטילה, אפשרויות תגובה לטיפול, טווח הפעולה, אופן אחסון וכיוצא באלה צריכים להיות חלק בלתי נפרד מהדרכת בני המשפחה המטפלים. האחריות לכך מונחת בלעדית על כתפיהם של בני המשפחה המטפלים והעצה הטובה ביותר שניתן לתת בתחום היא: לשאול שאלות – את הרופא, האחות והרוקח.
בפועל את הידע הזה נדרש בן המשפחה המטפל לבקש או לחפש אקטיבית משום שלרוב הנושא אינו מונגש דיו למרות חשיבותו. לא תמיד הכל מובן לאחר הביקור אצל הרופא, לא תמיד יש זמן ללכת לאחות ובדרך כלל בתי המרקחת עמוסים והזמן לבירורים ושאלות מאוד מוגבל. אלא שדווקא בתחום הזה נדרש בן המשפחה המטפל לתמיכה והיא חיונית גם עבור יעילות הטיפול בתרופה ואיכות חייו של המטופל וסביבתו.
"קורס ההכשרה לרוקחים מאפשר להרחיב את הידע שלהם בהכרת המציאות של בני המשפחה המטפלים, ביכולת לזהות אותם ולסייע להם בהכוונה והדרכה במידע המותאם להם. בכך ניתן להעצים את תחושת המסוגלות של בני המשפחה המטפלים בניהול הטיפול, מה שמסייע מהותית להיענות לטיפול התרופתי, משפר את איכות החיים ומצמצם את תדירות האשפוזים החוזרים. יש לזה ערך רב למטופל, לבן המשפחה המטפל, לקהילה בכלל וכמובן גם אישית עבור הרוקח עצמו," אומרת רחל לדאני, מנכ"ל עמותת Caregivers ישראל.