זכויות ההורים המטפלים: מדריך זכויות בסיסי
כל תקופה בליווי הילד, אם טרום אבחון, אשפוז, אבחון והטיפול בבית מייצרת לא מעט אתגרים עבור ההורים, שחלקם מקבלים מענה בחוק ויש בהם כדי לסייע. כדי למצות את הזכויות יש צורך בידע – אספנו עבורכם את הנקודות החשובות בתהליך מיצוי הזכויות
אין דבר שמכין הורה לטפל בילד בעל צרכים מיוחדים, לשם כך נדרשים הורים להדרכה, מידע, כלים ותמיכה. לעיתים ותלוי במצב ובאבחנה, תימצא עמותה שפועלת בתחום שתוכל לסייע, אבל לא פעם עד שלומדים להתוודע למצב, מרבית ההורים מרגישים מאוד לבד ולפעמים גם אחרי. מיצוי זכויות אמנם לא פותר את כל הבעיות, אך הוא מעניק סיוע כלכלי, שלא פעם יוצר את ההבדל בהתמודדות, בוודאי הראשונית של המשפחה.
האתגרים השונים בטיפול בילד עם צרכים מיוחדים לא חמקו מעיניי המחוקק ולכן החוק הישראלי מתייחס גם לזכויות המגיעות להורה מתוקף המצב. לכאורה, זה נשמע מצוין וזה אכן חיוני ביותר, אולם כאן מתעוררת חזית נוספת של ההורים, שנמצאים גם כך בתקופה מאוד מורכבת – החזית הביורוקרטית. על מנת לקבל את הזכויות האלה, יש לפעול כדי למצות אותן ומעבר לעובדה שזה לוקח זמן, כדי לתבוע זכות, יש צורך מקדמי לדעת שיש זכאות כזו.
בדיוק לשם כך בנינו את מדריך הזכויות, שנועד לתת ידע מקדמי ונאסף מתוך האתרים השונים בעיקר הממשלתיים. חשוב להבין כי מדריך קצר זה מעניק ידע כללי בלבד, בעוד שכל מקרה דורש בחינה פרטנית בהתאם למצב ולכן מומלץ להתייעץ עם איש מקצוע, אם ניתן.
זכויות בזמן טרום-אבחון
כאשר מתעורר חשד לבעיה רפואית או התפתחותית אצל הילד הפנייה הראשונה היא לרופא הילדים המטפל, שמתפקידו להפנות לבירור הרלוונטי. במקרה של סירוב של הרופא להפנות את הילד, ניתן לערער על ההחלטה על ידי פניה לנציבות קבילות הציבור לחוק ביטוח בריאות ממלכתי. במקרה של חשד לבעיה התפתחותית, משך זמן ההמתנה המירבי לאבחון נקבע על שלושה חודשים מיום ההפניה לילדים עד גיל שנה ו-4 חודשים מעל גיל שנה. אבחון רפואי נעשה במסגרת קופת החולים ובהתאם להפניות ודרך מערך התפתחות הילד, כחלק מחוק הבריאות הממלכתי.
טיפולים פרא-רפואיים
ילדים מאובחנים בבעיה רפואית או התפתחותית זכאים לטיפולים פרא-רפואיים בהתאם לצורך שכוללים מנעד אנשי מקצוע רחב, ביניהם קלינאי תקשורת, פסיכולוגים, פיזיותרפיסטים, מרפאים בעיסוק ועובדים סוציאליים.
הזכאות ניתנת לפי הקריטריונים הבאים (נכון למאי 2023) בהשתתפות עצמית, למעט במקרה של הורים המקבלים הבטחת הכנסה:
- ילדים עד גיל 6 עם לקויות למידה והפרעות קשב
- ילדים עד גיל 9, כאשר מקום האבחון ומספר הטיפולים משתנה בהתאם לגיל ולהפרעה ההתפתחותית
- ילדים עם נכות התפתחותית סומטית עד גיל 18, בהתאם לצורך וללא הגבלה
- ילדים על הספקטרום האוטיסטי עד גיל 18
מספר טיפולי הזכאות משתנה בהתאם למצב ולצורך הרפואי. מידע מפורט על הטיפולים הניתנים במסגרת הביטוח המשלים של קופות החולים, ניתן למצוא באתר משרד הבריאות. על זכויות בתוך מערכת החינוך ניתן לקרוא בפורטל ההורים של משרד החינוך.
לאחר האבחון
כאמור, כל מקרה יש לבחון לגופו, כדי להבין מה הזכויות הניתנות למיצוי, קיימות הטבות שונות בקופות החולים, כמו תקרת תשלום ברכישת תרופות או פטור במקרים מסוימים מתשלום בקופת חולים, טיפולי שיניים, מימון ציוד ואביזרים מטעם משרד הבריאות, סיוע וטיפול רגשי ונפשי, הנחות בתשלומי ארנונה, חשמל ומים למשפחות שעומדות בקריטריונים ועוד.
בנוסף ישנן קצבאות אותן ניתן לתבוע מהביטוח הלאומי בהתאם לעמידה בקריטריונים, כמו גמלת ילד נכה, או גמלת ניידות (עליהן ניתן לקרוא גם בטוריו של עו"ד אלמוג בדואגים למטפלים). גם בתוך מערכת החינוך זכאים הילדים לשירותי חינוך מיוחדים מהגיל הרך ועד גיל 18, כולל התאמות מיוחדות לבחינת בגרות לתלמידי החינוך המיוחד (על כך בכתבה נפרדת) ושירותי הסעה.
הטבות נוספות שיכולות לסייע וניתנות לעומדים בקריטריונים ובהתאם לתנאי זכאות, הם תו לחניית נכים, פטור מהמתנה בתור לקבלת שירות במקום ציבורי ופטור מדמי כניסה (לעיתים גם עבור המלווה) ולסיוע לטיפול בילד, כמו מרכזים למשפחה או עובד סיעודי וסיוע בדיור. בנוסף חשוב לדעת כי מסגרות שונות, בין אם של המדינה או של עמותות, מסייעות בפעילות ונופשים לילד ולעיתים גם למשפחה כולה וכמומלץ להתעניין.
זכויות ההורים במקום העבודה
העדרויות וימי מחלה: זכויות ההורים הקבועות בחוק יחסית מצומצמות ועם זאת מומלץ להכיר את עיקריהן: החוק מתיר להורים לילד עם מוגבלות קבועה זכאות להיעדר מעבודתם עד 52 שעות בשנה (לעיתים עד 104 שעות בשנה) לטובת הטיפול בילדם, בלא שיחושבו כשעות היעדרות וינוכו משכרם. בנוסף זכאים ההורים ל-18 (לעיתים 36 בהתאם לאמור בחוק) ימי היעדרות בשנה בשל הטיפול בילד, אלה יכולים להיזקף על חשבון ימי המחלה של העובד, או על חשבון ימי חופשה בהתאם לבחירתו. אם מדובר בימי מחלה, הזכאות לדמי מחלה תתחיל כבר ביום הראשון להיעדרותו של ההורה מהעבודה. הורים לקטין חולה במחלה ממראת או זקוק לדיאליזה זכאים ל90 עד 110 ימי היעדרות בשנה, על חשבון מחלה או ימי חופש.
פיטורים או הרעה בתנאים: אסור לפטר או להפלות עובד בשל היותו הורה לאדם עם מוגבלות. עובד שהתפטר בשל בריאותו של ילדו, עשוי להיות זכאי לפיצויי פיטורים.
הפליית עובד: על מקום העובדה לבצע התאמות לצרכי העובד, אם בהגמשת השעות, עבודה מרחוק וכו' – ככל שהמשרה מאפשרת וכל עוד לא מדובר בנטל בלתי סביר.
מקורות לכתבה זו:
אתר כל זכות, אתר משרד הבריאות, משרד הבריאות – ילדים עם עיכוב התפתחותי
אתר זה נועד לסייע, להקל ולהנגיש חלק מהמידע הרב הנצבר ברשותנו, בין היתר בהסתמך על מידע שהועבר לידינו על ידי ארגון Caregivers Israel ו/או פורסם על ידי רשויות ציבוריות שונות. אין בתוכן לעיל להוות ייעוץ משפטי או אחר, ואין להסתמך על התוכן ללא ייעוץ מתאים. המידע הוא כללי ועלול לא לשקף באופן מלא ו/או עדכני את הרגולציה, התקנון והנהלים הרלוונטיים. החברה תפעל לעדכן את המידע המוצג באתר זה ככל שהעדכונים יובאו לידיעתה.
במידה ומצאת כי התוכן ו/או חלק ממנו אינו מדויק או מטעה, אנא צרו איתנו קשר