כשהפל"א מתרחש

מרחב פלא (צילום באדיבות יח"צ פל"א, אלי"ן)

ישנם לא מעט אתגרים בפני ילדים עם מגבלות ולא פחות גם בפני משפחותיהם, את חלקם ניתן לפתור באמצעים טכנולוגיים וזה בדיוק מה שעושים בפל"א, המקום בו יצירתיות, התנדבות וטכנולוגיה נפגשות לשפר חיים

כשזה מגיע להילה בורל, מנהלת פל"א, פתרונות לילדים אלי"ן, האמרה "הדברים הקטנים שעושים את ההבדל" אינה קלישאה, אלא מציאות יומיומית. "מגיעות אלינו מדי שנה כ-160 בקשות, בדרך כלל של הורים אבל גם מהילדים עצמם, למציאת פתרונות לאתגרים שמשפיעים משמעותית על חייהם. אתן לך דוגמא, אם ילד לא יכול לאכול עצמאית, מתקן שיסייע לו לאכול בעצמו, לא רק שנותן לו תחושת מסוגלות עצומה, שכבר בפני עצמה היא נס, אלא גם פניות להורים, שעכשיו יכולים לעשות משהו אחר במקום להאכיל – זה לא עניין של מה בכך לאף אחד, גם לא לנו בפל"א."

הילה, מרפאה בעיסוק ויזמית, עומדת בראש פל"א, מרחב החדשנות והטכנולוגיה בבית החולים אלי"ן בירושלים, בית החולים לשיקום לילדים ונוער היחיד בארץ. מרחב החדשנות, בו פועלת בין היתר גם המעבדה הביומכנית, שהוקמה לפני כ-30 שנה, מתמקד בפיתוח מוצרים וטכנולוגיות במטרה לשפר את התפקוד ואיכות החיים של ילדים עם צרכים מיוחדים. מעבר לצוות המקום, מתנדבים בו עשרות מומחים מתחומים שונים, כמו גם חברות טכנולוגיה שונות שמסייעות בהתאם לתחומן. פעילות פל"א אינה מוגבלת רק לילדי בית החולים אלי"ן, מהסיבה הפשוטה שפל"א זמין לכולם ואין קריטריונים מקדימים לפנייה לפל"א.

דוגמא למוצר של פל"א – מתקן שמאפשר הוצאת לורד מהמכסה שלו

(צילום באדיבות יח"צ פל"א, אלי"ן)

בישראל חיים מעל 100,000 ילדים עם מוגבלות, חלקן קשות ביותר, אחרי תקופת השיקום בבית החולים, כשהילדים חוזרים הביתה, נדרשת מידה רבה של הסתגלות למצב החדש. "עלולות בהחלט לעלות בעיות שלא תמיד ניתן היה לצפות ואת חלקן ניתן לפתור באמצעות טכנולוגיה," מספרת הילה. "הרבה הורים לא יודעים את זה ולעיתים מתייאשים אחרי שעשו בעצמם חיפוש באינטרנט ואו שלא מצאו כלום, או שמצאו פתרון יקר, הרבה מעבר למה שידם משגת והם מתייאשים עוד קודם שפנו אלינו. למשל אמא שמתקשה להכניס ילד למקלחת, עשויה למצוא רק מנופים ממונעים יקרים, אבל אצלנו עשויים לתפור לה פתרון אחר – זה הבדל עצום עבור האם הזו ששוברת את הגוף שלה כדי לטפל בילד."

מציינים 5 שנים לפעילות של פל"א- פתרונות לילדים עם מוגבלות, מבית אלי"ן

אתגרים רבים עומדים בפני ילדים עם מוגבלות ולא פחות גם בפני משפחותיהם. לשמחתנו, את חלקם ניתן לפתור באמצעים טכנולוגיים, וזה בדיוק מה שעושים בפל"א, המקום בו יצירתיות, התנדבות וטכנולוגיה נפגשים לשפר חיים. אנו גאים ומתרגשים לשתף אתכם בסרטון על פל"א, פתרונות לילדים מבית אלי"ן, שמאז הקמתה, לפני 5 שנים, פיתחה מעל 500 מוצרים מותאמים אישית לילדים עם מוגבלות מכל רחבי הארץ, לשיפור תפקודם ועצמאותם. אז תתרווחו בכיסא, תתכוננו להתרגש, ובואו להכיר אותנו. בתקווה שביחד נסייע לעוד מאות משפחות בישראל.

 
בכל שנה מתקבלות כ-160 פניות לפל"א, מכל רחבי הארץ ומהעולם, ובהן בקשות פרטניות שונות לטכנולוגיה מסייעת עבור ילדים ונוער עם מוגבלות, פניות של מבוגרים נעשות למילבת שבמרכז הרפואי תל השומר. כל פנייה, נקראת בפרוטרוט על ידי הצוות ונבחנת.


(תמונה מתוך קטלוג המוצרים של פלא)

"הדבר הראשון שאנחנו עושים הוא לאפיין את הבעיה שלפנינו וכמובן לבדוק אם כבר יש פתרון," מסבירה הילה. "למעשה אחת הבעיות היא שאין מקום מרכזי אחד, מאגר מידע של פתרונות טכנולוגיים, שבו ניתן לבדוק את הנושא. ניתן היה לחסוך לא מעט משאבים לו היה מאגר מידע מעין זה, גם לפתרון בעיות פרטיות וגם בכלל. אם כבר ישנם פתרונות, אנחנו בוחנים את מידת ההתאמה לצרכים הספציפיים שעולים מהבקשה. לעיתים הפתרון קיים, לעיתים קיים פתרון שדורש מעט התאמות ולעיתים יש לבנות הכל מאפס. כל התהליך נעשה בקשר הדוק עם המשפחה והילד כמובן, משום שכל פתרון נתפר במדויק לצרכים ועד שאין התאמה מלאה, וכולם מבינים כיצד להשתמש בפתרון, אנחנו לא נחים ולא שוקטים."

"המתנדבים שלנו בונים את המוצר, אם יש צורך אנחנו מערבים חברות טכנולוגיה שמתנדבות אצלנו ועד המוצר ניתן לילד, הוא נבדק עשרות פעמים כדי להבטיח תוצאה מיטבית. אני לא יכולה להסביר איך כל פעם מחדש הרגע הזה, בו הילד מנסה את הפתרון בפעם הראשונה, מרגש מחדש את כולנו – הרגע בו הפלא מתרחש ויש בו כל כך הרבה יופי ושמחה. יש תחושת סיפוק אדירה בידיעה שבזכות המתנדבים שלנו, נמצא פתרון שמשפר מהותית את חיי הילד ובני המשפחה."

פלאתון 2022

(צילום באדיבות יח"צ פל"א, אלי"ן)


אתר זה נועד לסייע, להקל ולהנגיש חלק מהמידע הרב הנצבר ברשותנו, בין היתר בהסתמך על מידע שהועבר לידינו על ידי ארגון Caregivers Israel ו/או פורסם על ידי רשויות ציבוריות שונות. אין בתוכן לעיל להוות ייעוץ משפטי או אחר, ואין להסתמך על התוכן ללא ייעוץ מתאים. המידע הוא כללי ועלול לא לשקף באופן מלא ו/או עדכני את הרגולציה, התקנון והנהלים הרלוונטיים. החברה תפעל לעדכן את המידע המוצג באתר זה ככל שהעדכונים יובאו לידיעתה.

במידה ומצאת כי התוכן ו/או חלק ממנו אינו מדויק או מטעה, אנא צרו איתנו קשר

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

אתם לא לבד. הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק

אנחנו מחכים לכם, הקליקו כאן
  לחץ כאן למידע נוסף באמצעות התכתבות וואטסאפ