להיות מודע לסיכונים בתפקיד בן משפחה מטפל

Getty Images: FG Trade

אחרי שהבנו שיש שם לתפקיד שלנו, אנחנו מתחילים להבין את המשמעות. הבנת הסיכונים האפשריים מאפשרת לנו לשים לב אליהם בזמן – ליטל לוי ואורן להק, פסיכולוגים רפואיים, מסבירים מהם הסיכונים ואיזו עזרה ניתן למצוא

המשמעות של קבלת תפקיד בן משפחה מטפל לא מתבטאת רק בביצוע דרישות התפקיד, אלא בנוכחות של המטפל עצמו. אם לא ניתן את הדעת על המשמעות של התפקיד ונעשה אותו באופן מכני אנחנו בקבוצת סיכון לפתח שחיקה. תפקיד בן המשפחה המטפל מציב אתגרים לא פשוטים ואם לא נהיה ערים למשמעות התפקיד לא רק שלא נוכל לייצר תהליכים חיוביים, גם לא נוכל למנוע את השחיקה ותחושת הקושי שמעצימות תהליכים שליליים ועלולה להוביל לסימפטומים של דיכאון, חרדה, דחק ועוד אצל המטפל.

תהליך ההכרה

צריך להבין שהמעבר מלטפל בהורה להכרה בהיותי בן משפחה מטפל, כרוך בהבנה שיש כאן השתייכות לקבוצה שהיא גם קבוצת סיכון. ניקח לדוגמא ספורט – אם אני עושה פעילות פעמיים בשבוע אני לא אקרא לעצמי ספורטאי, אבל מהרגע שהעיסוק שלי בספורט הופך רציני יותר, מהרגע שאקח על עצמי את התואר "ספורטאי", גם אאמץ דפוסי פעולה והתנהגות שיתרמו לעיסוק שלי – תזונה נכונה, הקפדה על שעות שינה, בדיקות תקופתיות ועוד. אותו דבר עם תפקיד המטפל, בהבדל אחד – רובנו לא מתכוננים אליו ולא מגדירים את עצמנו ככאלה.

בדרך כלל אנחנו מבינים את המצב תוך כדי תנועה, מה שאומר שאנחנו בתפקיד בן משפחה מטפל כבר תקופה. אנחנו מבחינים בזה רק אחרי שמופיעים סימפטומים ורק אז יש הכרה בצורך בעזרה. בעצם, ידע הוא כוח, כלומר: אם עושים עבודת הכנה מטרימה ומבינים את המרחב אליו אנחנו נכנסים והסיכונים שיש בו, אנחנו יכולים להיערך בהתאם ולמנוע או לפחות לצמצם את הסימפטומים.

אילו סימפטומים מאפיינים מטפלים? מנעד הסימפטומים רחב וביניהם ניתן למצוא: תשישות, קשיי שינה, קשיים זוגיים, קשיים בבית של בן המשפחה המטפל, בעבודה, הקושי להחזיק את כל הפונקציות תוך כדי טיפול, חרדה, דיכאון, דחק (סטרס), סומטיזציה (כאבים גופניים ללא ממצא אורגני), בעיות הקשורות לתזונה (ירידה או עליה במשקל) ועוד. במרבית המקרים נגלה שאנחנו סובלים מיותר מסימפטום אחד. ככל שנבחין בסימפטומים מאוחר יותר כך נתקשה יותר לטפל בהם, אך טוב מאוחר מאשר לעולם לא.

הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק

                                                                                                                     

כשאנחנו מכירים בתפקיד, אנחנו מבינים שגם אנחנו צריכים עזרה
כשאנחנו מכירים בתפקיד, אנחנו מבינים שגם אנחנו צריכים עזרה Getty Images: Ocskaymark


שאלות שצריך לברר עם עצמי:

  • מהם מקורות התמיכה שלי? חשוב להבין את מי ניתן להפעיל אם בכלל, במי אני יכול להיעזר, מה עושה לי טוב ונותן לי אנרגיה להמשיך.
  • לדרג בתוך מסגרת התפקיד מה קשה לי או בלתי נסבל ומה המקומות הקלים יותר – תפקיד המטפל אינו עשוי מקשה אחת, לכן כדאי לחלק אותו לתת התפקידים, או הפעולות, המוטלים עליכם ולבחון במה יש לכם יותר קושי ובמה פחות. היררכיה כזו של הקושי גם מאפשרת לשים לב לנקודות החוזק וגם למקומות בהם יש לחפש תמיכה.
  • אילו כלים או מקורות תמיכה אני צריך? לחפש במודע את הכלים שיעזרו עם הקושי, אם בעצמי, בקרובים, במערך המטפל הקיים, עמותות וכמובן ליווי בעזרת טיפול פסיכולוגי אישי או מסגרת תמיכה.
לדעת לקבל תמיכה זה כלל חשוב למטפל
לדעת לקבל תמיכה זה כלל חשוב למטפל Getty Images: McComber


קבלת התפקיד

ההכרה היא רגע מכונן, פתאום יש למה שאנחנו עוברים שיוך, שם, ערך. ברגע שנתנו שם לתפקיד אנחנו גם מכירים בקיומו וגם מכירים בזה שיש גוף ידע ממנו ניתן ללמוד ושיש עוד אנשים שחווים את זה. יש הקלה בעצם ההבנה שאני לא לבד ויש מה לעשות, כי אחת הבעיות עם תפקיד בן משפחה מטפל זו תחושת הבדידות בתפקיד. תמיכה אישית באמצעות עמותה או איש מקצוע מאפשרת לנו לא להישאר לבד. יותר מזה, היא נותנת לנו את המודעות שמה שעובר עלינו טבעי ושכדי לעבור את זה אנחנו צריכים כל עזרה שאפשר ויש עזרה.

אז מה לעשות? לא להישאר לבד - תמיכה, חברים, משפחה, עמותה, ליווי – כל דבר כדי לא להישאר עם זה לבד. ניתן גם להיעזר בכתיבת בלוג, שיתוף בחוויות בפייסבוק, השתייכות לקבוצות וירטואליות וכדומה. ככל שאתה יותר מוקדם מודע לזה קל יותר לטפל, קשה יותר לטפל ככל שהסימפטומים מתקדמים. בסופו של דבר לא ניתן לעבוד על אדים ולהגיע לאפיסת כוחות לא תורם לשום צד. להכיר בתפקיד זה להכיר בעובדה שלנתינה שלך צריך תמיכה, משאבים ועזרה. כמו כן מומלץ לנסות לשמור עד כמה שניתן על אורח חיים בריא מבחינת פעילות גופנית שבשגרה, תזונה מאוזנת וכן לא לוותר על פעילויות חברתיות, זוגיות ומשפחתיות. יש לזכור כי תפקיד בן משפחה מטפל סוחף ודורשני ולכן דרושה מודעות ופעולות כדי למנוע מהתפקיד לכלות, לשחוק ולפגוע בשאר תחומי החיים.

רוצים להכיר את המומחים שלנו? פה תוכלו לקרוא עליהם יותר

אתר זה נועד לסייע, להקל ולהנגיש חלק מהמידע הרב הנצבר ברשותנו, בין היתר בהסתמך על מידע שהועבר לידינו על ידי ארגון Caregivers Israel  ו/או פורסם על ידי  רשויות ציבוריות שונות. אין בתוכן לעיל להוות ייעוץ משפטי או אחר, ואין להסתמך על התוכן ללא ייעוץ מתאים.  המידע הוא כללי ועלול לא לשקף באופן מלא ו/או עדכני את הרגולציה, התקנון והנהלים הרלוונטיים. החברה תפעל לעדכן את המידע המוצג באתר זה ככל שהעדכונים יובאו לידיעתה.

במידה ומצאת כי התוכן ו/או חלק ממנו אינו מדויק או מטעה, אנא צרו איתנו קשר

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

מיגרנות בגיל מבוגר – סכנת חיים או אקמול וגמרנו?

מיגרנות בגיל מבוגר – סכנת חיים או אקמול וגמרנו?

וידיאו-תרפיה: טיפול דרך צילום לבני משפחה מטפלים

וידיאו-תרפיה: טיפול דרך צילום לבני משפחה מטפלים

להתאים את הבית לבן המשפחה המתמודד עם דמנציה

להתאים את הבית לבן המשפחה המתמודד עם דמנציה

תרופות, מזון ומה שביניהם: מה חשוב שבן המשפחה המטפל ידע

תרופות, מזון ומה שביניהם: מה חשוב שבן המשפחה המטפל ידע

כיצד ניתן לצמצם את הסיכונים למחלות הדמנציה?

כיצד ניתן לצמצם את הסיכונים למחלות הדמנציה?

מה חשוב לדעת על תוספי תזונה בדגש על תקופת הקורונה?

מה חשוב לדעת על תוספי תזונה בדגש על תקופת הקורונה?

משפט מניעתי: הכלים המשפטיים שמסייעים בתכנון

משפט מניעתי: הכלים המשפטיים שמסייעים בתכנון

אתם לא לבד. הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק

אנחנו מחכים לכם, הקליקו כאן
  לחץ כאן למידע נוסף באמצעות התכתבות וואטסאפ