וידיאו-תרפיה: טיפול דרך צילום לבני משפחה מטפלים
ארית לק, מרפאת בעיסוק ומטפלת בוידיאו-תרפיה, מייצרת תהליך טיפולי באמצעות צילום בקרב משתתפי הסדנאות והמטופלים שלה, חלקם זקנים עצמאיים שחיים בקהילה וחלקם בני ובנות זוג שמטפלים בבני זוגם. בתיווך המצלמה הם נכנסים למקומות אישיים ומייצרים דיאלוג שכולו ריפוי
תרפיה באומנות כבר מזמן מקובלת כדרך טיפול אפשרית, שבה באמצעות האומנות ניתן לחדור לעולמם הפנימי של המטופלים, לגעת בסוגיות מהותיות, לבטא רגשות, לייצר מודעות וליצור תהליך טיפולי משמעותי. וידיאו תרפיה מציעה דרך אומנותית נוספת – צילום. בעידן בו הצילום כל כך זמין והטלפונים החכמים מציעים מצלמות טובות יחסית, העבודה דרך צילום בכלל ווידאו בפרט, נמצאת ממש בכפות הידיים.
"העבודה התרפויטית בסדנאות הווידיאו-תרפיה, שחלקן מיועדות לבני ובנות זוג המטפלים בבני זוגם, נעשית בהמון רבדים – המפגשים מאפשרים בנוסף לתהליך הרגשי, גם הפוגה מהיומיום, זמן אישי, אינטראקציה חברתית ותחושה של ב"יחד" בתקופה שלא פעם חשים בה בדידות עצומה," אומרת ארית לק, מרפאת בעיסוק ומטפלת בווידיאו-תרפיה וגינון טיפולי, שזה נושא אחר לגמרי ולא פחות מעניין.
"המצלמה היא אמצעי שמאפשר זווית נוספת, היא מרחיקה את הנושא מחד ומקרבת מאידך. אפשר לומר שדרך עדשה חיצונית מתאפשרת הצצה אל עולם פנימי ובאמצעות תהליך מודרך אנחנו נוגעים בנושאים שלרוב המשתתפים לא נוגעים בהם, אבל הם שם ובעצם דורשים תשומת לב."
מה זה וידיאו-תרפיה?
"וידיאו-תרפיה היא שיטה טיפולית מתחום הפסיכו-תרפיה האומנותית, שמשתמשת בווידאו ככלי השלכתי וככלי של ביטוי אישי. זה תחום יחסית חדש, אם כי השימוש בצילום ככלי טיפולי אינו חדש, במקור הוא התחיל זמן קצר יחסית אחרי המצאת המצלמה. המצלמה אינה מאפשרת סינון ובקרה והיא מפגישה את האדם עם עצמו ללא ההגנות והמעצורים הקיימים בדרך כלל. השימוש בווידאו תרפיה מקדם תהליכים של מודעות והפנמה באופן מואץ. אמנם הסדנא מייצרת תוצרים, אך המיקוד הוא בתהליך שעוברים המשתתפים. הצילום הוא רק אמצעי להעלאת תכנים, כגירוי, הכוח שמביא הצילום מתבטא בעוצמה הגדולה שלו ככלי הבעה ללא מילים ולכן עם פחות עכבות. אני מוצאת שדרך צילום, סטילס וגם ווידאו, המשתתפים מגיעים בזמן קצר מאד לגעת בנושאים עמוקים מאד ואישים מאד המעסיקים אותם, דבר שבקבוצה מילולית לוקח הרבה יותר זמן."
בעצם, בואי נחזור קצת אחורה, איך הגעת לתחום?
"לצילום הגעתי בצבא, כשגויסתי כצלמת למודיעין אחרי קורס ממושך, לפני כן לא היה לי ידע בצילום. לאחר השחרור, צילום היה לתחביב שהלך והתחזק עם השנים. לפני הלימודים למדתי שנה אחת בקאמרה אובסקורה ואז התחלתי ללמוד ריפוי בעיסוק. כבר מההתחלה היה לי ברור שאתמקד בגריאטריה, מאז ומעולם אהבתי אנשים זקנים ונמשכתי לעבוד איתם, כבר בלימודים זו היתה שאיפה יוצאת דופן משום שמרבית הסטודנטיות העדיפו לעבוד עם ילדים. עבדתי כ-20 שנה במרכז השיקום בתל השומר. אחר כך המשכתי לתפקיד מפתחת תוכניות הדרכה ורכזת קורסים במרכז ההדרכה ג'וינט אשל. במהלך סיורים וביקורים רבים בבתי אבות ומרכזי יום במסגרת העבודה, נזדמן לי לצלם הרבה מאד אנשים זקנים, בהסכמתם כמובן.
"למודי קולנוע משכו אותי מאד ותמיד אמרתי שאילולי למדתי ריפוי בעיסוק הייתי לומדת קולנוע. בשנת 2013 ותוך כדי עבודה, החלטתי ללמוד קולנוע בבי"ס חשיפה של האוניברסיטה הפתוחה, למדתי במסלול בימוי, שכלל סרט גמר. המשכתי ללמוד קורסים נוספים בצילום ווידאו ותסריטאות וכשנפתחה התוכנית ללימודי ווידאו תרפיה, שמבחינתי שילבה את שני העולמות שלי: עולם הטיפול ועולם הצילום, מיד נרשמתי. סיימתי ב-2016 ומאז אני עוסקת בכך. כיום עם יציאתי לפנסיה מוקדמת, זהו עיסוקי המרכזי ואני מעבירה סדנאות וידיאו-תרפיה וגם יוצרת סיפורי חיים בסרט."
למי וידיאו תרפיה מתאימה? מה נדרש לפעילות?
"אני מעבירה סדנאות קבוצתיות לזקנים בדיור מוגן, במועדונים בקהילה ובמרכזי יום. אלה סדנאות תהליכיות העוסקות בהעצמה ובתמיכה אישית וקבוצתית. הקבוצה מעניקה למשתתפים אפשרות לקשר ושיתוף בקשיים והנושאים משתנים בהתאם לתכנים המועלים על ידי המשתתפים. בדרך כלל עולים נושאים של קשרים משפחתיים, קשרים זוגיים, קשרים בין-דוריים, עצמאות מול תלות בזקנה, איכות חיים בזקנה ועוד.
במהלך הקבוצה המשתתפים מצלמים תרגילים שונים באמצעות הטלפונים החכמים שלהם, הן תוך כדי המפגשים ולעיתים בבית בין המפגשים, כמו כן, אני עושה שימוש בסינמה תרפיה – הקרנת סרטים קצרים העוסקים בזקנה ומהווים גירוי למשחק תפקידים ודיון. בנוסף, הסדנא כוללת התנסות בשימוש בצילום במצלמת ווידאו ובחצובה. אני מקפידה שהקבוצות יהיו קטנות, לא יותר מ-15 משתתפים בסדנא. נדרשת כשירות קוגניטיבית לסדנאות, המשתתפים צריכים להיות צלולים וורבאליים משום שהדיון, כמו גם שימוש בטלפון לצילום, הם חלק בלתי נפרד מההשתתפות."
בעצם, אם מנסים להבין מה מעניקה הווידיאו-תרפיה למשתתפים, למצלמה יש ערך עצום – היא גם מייצרת הרחקה מהסיטואציה ומצד שני היא מאפשרת גם כניסה לתוך סיטואציה במסגרת הדיון על התמונה, הסיבות ליצירתה, או המשמעות שלה בעיני המצלם?
זה בדיוק זה וכך הופכת המצלמה לכלי נפלא להסתכלות פנימה, אני יכולה להסביר את זה עוד, אבל דווקא התגובות של המשתתפים מסבירות את זה טוב ממני. למשל בסדנת שורדי השואה סיכם אחד המשתתפים: "דבר ראשון שאנחנו לומדים פה זה שימוש במדיום חדש שאנחנו לא היינו רגילים לו כל כך. השימוש במצלמה מאפשר לנו גם להתרחק מעצמנו, גם להתקרב אל עצמנו וגם לראות את עצמנו בעיניים אחרות. ופתאום אנחנו מגלים את הרגשות באמצעות תיווך שהוא מאיר לנו משהו בעצמנו, באחרים, בצורה אחרת, בשביל זווית נוספת". בסדנאות נוצרת אינטימיות שמאפשרת מרחב בטוח לחשיפה ושיתוף, או כמו שסיכמה משתתפת אחרת: "אני באתי בשביל הווידאו ועכשיו מבינה את הקשר בין הדברים ואת התרפיה." זה בדיוק העניין, יש כאן תהליך שמותאם לצרכים של הקבוצה ומאפשר לזקנים המשתתפים דיון עמוק על נושאים שמעסיקים אותם, אך לא מוצאים ביטוי ביומיום. אני מתחילה עכשיו סדנאות שמיועדות לבני זוג מטפלים שבני זוגם מתמודדים עם דמנציה והסדנא נועדה לתת להם מקום משלהם בו יוכלו לעבור תהליך שייתן מענה לקושי ולאופן ההתמודדות עמו."
אתר זה נועד לסייע, להקל ולהנגיש חלק מהמידע הרב הנצבר ברשותנו, בין היתר בהסתמך על מידע שהועבר לידינו על ידי ארגון Caregivers Israel ו/או פורסם על ידי רשויות ציבוריות שונות. אין בתוכן לעיל להוות ייעוץ משפטי או אחר, ואין להסתמך על התוכן ללא ייעוץ מתאים. המידע הוא כללי ועלול לא לשקף באופן מלא ו/או עדכני את הרגולציה, התקנון והנהלים הרלוונטיים. החברה תפעל לעדכן את המידע המוצג באתר זה ככל שהעדכונים יובאו לידיעתה.
במידה ומצאת כי התוכן ו/או חלק ממנו אינו מדויק או מטעה, אנא צרו איתנו קשר