כשהילד הופך למטפל של הוריו מתרחש היפוך תפקידים בלתי נמנע. אם לא נתמודד נכון עם התהליך הפסיכולוגי, רבים הסיכויים שהטיפול יינזק משמעותית וההצפה הרגשית תגיע אל המטפל והמטופל. אורן להק וליטל לוין, פסיכולוגים רפואיים, מסבירים מדוע ומה מומלץ לעשות כדי להתמודד נכון
התמודדות עם תהליך ההזדקנות של ההורים כוללת המון אספקטים שאינם מנותקים זה מזה. הירידה בתפקוד הפיזי, הפגיעה האפשרית בתפקוד הקוגניטיבי, בעצמאות, ובדימוי העצמי אצל ההורה מתרחשת במקביל להרחבת תחומי האחריות של הילד המטפל והוא הופך מנתמך בעבר לתומך בהווה, לגורם הסמכותי. מערכת היחסים הורה-ילד נותרת בעינה, אך בתוכה מתרחש היפוך תפקידים ולהתמודדות הפסיכולוגית הזו יש חשיבות גדולה לטיפול, למטפל, למטופל, למערכת היחסים ביניהם ולכל מי שמושפע ממנה.
הקושי שבתהליך ההיפוך
היפוך התפקידים לא קורה ביום אחד, זה תהליך הדרגתי שלאורך זמן גם מחריף. בהתחלה קיימת התנגדות טבעית של שני הצדדים להיכנס לתפקיד – הילד רוצה להישאר ילד וההורה רוצה להישאר הורה. זה אתגר עבור שני הצדדים, עבור הילד המשמעות של לקחת את התפקיד היא אבדן תפקיד הילד. לתוך הדינמיקה נכנסים משקעים מהעבר ופתאום יש ממשק. הדחקה לא תועיל, לכן עדיף להכיר בהיפוך התפקידים כי זה משפיע על הכל ומעצים את הקושי.
המפגש עם ההורה במצבו לא משאיר את העבר מאחור. להפך, הוא מעלה דינמיקה מהעבר ומפגיש אותנו עם חוויות כואבות מהילדות ומהכשלים ההוריים שחווינו. לרוב זו פגישה עם כשלים שחשבנו שפתרנו, אבל כשהדינמיקה משתנה הם חוזרים, לא לחלוטין פתורים. קצת כמו מפגש מחזור – אדם יכול להשתנות מהותית כבוגר, אבל החזרה לאותה פוזיציה, מחזירה אותו לאותו תיוג: אם היה ה"בישן" הוא חוזר לזה גם אם כבר מזמן אינו בישן. זה קורה כי הילדות לא מתה ובמפגש הזה היא חוזרת לחיים, למרות שבפועל כבר אין לה מקום.
הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק
התפקידים מתהפכים, הילד הנתמך הופך לתומך Getty Images: Highwaystarz-Photography
תהליך אישי
למרות שהמפגש עם היפוך התפקידים מול ההורה מציף את הדינמיקה בתוך המשפחה, מול ההורה, האחים ובכלל, ההתמודדות, או העיבוד, הוא תהליך אישי. ללא מודעות לא נוכל להסביר לעצמנו את חזרת התחושות שחשבנו שנפטרנו מהן והן משפיעות על התפקוד שלנו, גם כשאנחנו חושבים שלא. למעשה הנפש רוצה להמשיך את העבודה מהמקום בו הפסקנו, כי המצב החדש מעורר את הכל שוב. זה אומר דבר אחד – צריך להתייחס לזה ובאחריותנו לפתור עם עצמנו או עם עזרה ותמיכה מקצועית.
המצב החדש גם יכול לשנות את הדינמיקה המוכרת במשפחה, למשל ילדה שהיתה מאז ומעולם "הילדה של אבא" מוצאת את עצמה מטפלת באמא, הילד שנחשב ה"הכבשה השחורה של המשפחה" הופך למטפל העיקרי. זה לא רק שינוי הגדרה או תפקיד, יש כאן שינוי של תפיסה וזה לא מתחיל בדף חדש, גם אם אנחנו מאמינים בזה. כלומר מתעורר כאן קושי שצריך לעבד עם מישהו, שזקוק לטיפול, התעלמות ממנו תייצר לחצים שישפיעו על הטיפול, המטפל והמטופל, כלומר מדובר בנזק היקפי. מהבחינה הזו בתוך שינויי התפקיד יש הזדמנות לטפל ולהביא לתהליכי סגירה וסליחה שיוצרים שינוי משמעותי וחיובי. בן המשפחה המטפל זוכה לעבור תהליך, לא רק אתגר, הוא עצמו יוצא נשכר והמחשבה הזו היא אופטימית וחיובית שרואה גם את ההזדמנויות שיש בקושי.
צריך להתמודד עם ההצפות מהעבר כדי שהן לא ישפיעו לרעה על המטפל, המטופל והטיפול Getty Images: CasarsaGuru
רוצים להכיר את המומחים שלנו? פה תוכלו לקרוא עליהם יותר
אתר זה נועד לסייע, להקל ולהנגיש חלק מהמידע הרב הנצבר ברשותנו, בין היתר בהסתמך על מידע שהועבר לידינו על ידי ארגון Caregivers Israel ו/או פורסם על ידי רשויות ציבוריות שונות. אין בתוכן לעיל להוות ייעוץ משפטי או אחר, ואין להסתמך על התוכן ללא ייעוץ מתאים. המידע הוא כללי ועלול לא לשקף באופן מלא ו/או עדכני את הרגולציה, התקנון והנהלים הרלוונטיים. החברה תפעל לעדכן את המידע המוצג באתר זה ככל שהעדכונים יובאו לידיעתה.
במידה ומצאת כי התוכן ו/או חלק ממנו אינו מדויק או מטעה, אנא צרו איתנו קשר