למה מתכוונים במושג "פעילות גופנית" בזקנה ומה חשוב שבני המשפחה המטפלים ידעו?
פעילות גופנית חשובה בכל גיל, גם בזקנה. הדגש אינו שמירה על כושר וגוף חטוב, אלא שימור יכולות פיזיות שמאפשרות התחזקות פיזית ולרוב מניעות מעגל חיובי שלם ורחב, שכולל אינטראקציות חברתיות ותחושת מסוגלות. בלי ציפיות מוגזמות ועם רגליים על הקרקע, ניתן לסייע להיטיב עם המצב
פעילות גופנית הוא מושג שעבור לא מעט אנשים מסמל משימה בלתי אפשרית, שבסופה גוף חטוב ובנוי לתלפיות. אלא שזו תפישה מוטעית שנובעת מההטיה החברתית שהורגלנו אליה בנוגע לדימויי גוף בכל גיל. לאורך הזמן התפישה הזו מתמתנת וההבנה כי קיימים מבני גוף שונים ולכל אחד צרכים ויכולות אחרים הולכת ונעשית מקובלת יותר. במקביל עולה המודעות לחשיבות המושג wellbeing, או בעברית שְׁלוֹמוּת, כלומר רווחה אישית בכל ממדי החיים, גם פיזית ורגשית, שנובעת בין היתר גם מאורח חיים בריא. תפישה זו לא רק יותר בריאה ומותאמת בכל גיל, היא גם בהחלט נכונה יותר עבור אוכלוסיית הגיל השלישי והרביעי.
פעילות גופנית מומלצת לכולם ובכל גיל, כמובן בהתאם לאישור רופא ומצב גופני. בגילאים מבוגרים היא מסייעת מהותית לשמירה על הבריאות, התפקוד היומיומי, העצמאות, תחושת המסוגלות ואפילו על אינטראקציות חברתיות ומצב הרוח. במצב אופטימלי יש להניח שמוטב היה שכולנו נגיע לזקנה בכושר טוב ומתוך אורח חיים בריא, אולם לא תמיד זה המצב. להפך, למרות המודעות לא מעט אנשים מגיעים לגיל מבוגר בלי שפעילות גופנית תהיה מוטמעת באורח החיים. מה שחשוב לדעת הוא שתמיד אפשר להתחיל, כמובן בהתאם לייעוץ רפואי של הרופא המטפל ובהתאמה ליכולת.
הקשר החיובי בין פעילות גופנית ושלומות בזקנה
הארכת תוחלת החיים היא ברוכה, אך היא אינה מבטיחה איכות חיים, בריאות או שיפור תפקוד. כאשר מדברים על הזדקנות טובה, בין היתר מושם דגש על עצמאות בחיי היומיום בקהילה. עצמאות זו תלויה כמובן בגורמים רבים שחלקם גם קשורים זה לזה ואחד מהם הוא פעילות גופנית. העדר פעילות גופנית יוצר מעגל קסמים שלילי, שמייצר רף מאמץ נמוך בשל העדר פעילות ובעצמו מעודד הימנעות מפעילות גופנית. תהליך זה מקשה עוד יותר על הגוף להתמודד עם תהליכי ההזדקנות גם כאשר אין מלחות כרוניות או מצבים רפואיים שונים ברקע. פעילות גופנית הנעשית בהתאם להוראות רופא ולמצבו הבריאותי של המטופל, יכולה לעשות פלאים לשיפור המצב.
כשזה מגיע לפעילות גופנית, גם עבור מי שמעולם לא התאמן, אין "מאוחר מדי". כמעט תמיד אפשר להתחיל להתאמן, משום שכל פעילות, גם מועטה, תורמת בהנחה שהיא מותאמת למצב המטופל. פעילות גופנית שבועית סדירה, גם בעצימות נמוכה מאוד, מסייעת במניעת או צמצום מצבי סיכון ויכולה לסייע בשיפור תפקוד מערכת הלב והדם ומערכת הנשימה, שיפור טווחי תנועה, חיזוק שרירים ועצמות, שיפור קואורדינציה, איזון מדדים בריאותיים, שיפור היציבה, צמצום סכנת נפילות, צמצום פגיעה קוגניטיבית, צמצום גורמי סיכון, ושיפור בתפקוד, במצב רוח ובאיכות החיים.
כשאומרים פעילות גופנית בזקנה, למה מתכוונים?
עקרונית ההמלצה הכללית היא לשלב ארבעה תחומי פעילות: יציבות ושיווי משקל, גמישות, כוח שרירים וסיבולת לב-ריאה – כמובן שבהתאם ליכולת. כאמור, כל פעילות תסייע לשפר את המצב, אך עליה להיעשות תוך התייעצות עם הרופא המטפל וגורמים מוסמכים, כמו פיזיותרפיסט. עצם הפעילות, גם בעצימות נמוכה מאוד, כל עוד היא על בסיס יומי, מיטיבה יותר מאשר העדרה. מעט הליכה, שהייה בבריכה גם ללא שחייה, פעילות במטבח, תנועה עם מוסיקה, משחקי כדור, או תרגילים פשוטים, כל עוד הן נעשות באופן יומי הן כבר חיוניות. אם ניתן לשלב גם אימונים אישיים, או המלצות מותאמות של אנשי מקצוע מלווים כמו פיזיותרפיסט וכמובן באישור הרופא המטפל, מה טוב. לאורך הזמן גם ניתן יהיה לראות שיפור מדדים, או לפחות מניעה של הידרדרות וצמצום התלות בזולת.
מה יכול בן המשפחה המטפל לעשות?
הצעד הראשון הוא מודעות בן המשפחה המטפל והגברת המודעות של בן המשפחה עצמו לחשיבות הפעילות הגופנית לשמירה על הבריאות, כמו גם על תפקוד כמה שיותר עצמאי. כדי להצליח להפוך פעילות ספורטיבית כחלק מאורח חיים צריך סבלנות משום ששינוי התנהגותי דורש התמדה לאורך זמן. כדי להקל על זה טוב ליצור סביבה תומכת ולחזק הרגלי בריאות חיוביים שכולל מעבר להתמדה בפעילות גופנית, גם שמירה על תזונה מאוזנת, חיזוק הרגלי שינה, מניעת גורמי סטרס וכן הרגלים שליליים כמו עישון או אכילת מזון מתועש, או שתיית אלכוהול.
פעולות אפקטיביות שניתן לבצע:
- לעודד פעילות משותפת, או תרגילים עצמאיים, בבית
- להציע פעילות בשעות טובות ולא בשעות של עייפות או אחרי ארוחה ואפילו לבנות תכנית שבועית קבועה.
- לחפש חוגים שנעשים במסגרת מוניציפאלית ומותאמים לאוכלוסייה ותיקה
- לצאת להליכות בשבילי הליכה עירוניים ולאפשר שימוש לפי היכולת במתקני ספורט
- להיעזר בשירותים שמעניקה קופת החולים.
- טוב לזכור שפעילות גופנית לא תיתפס כעול כשמוצאים פעילות מהנה.
- סיוע בהכנת אוכל בריא ועידוד אקטיבי הם עוד שתי דרכים מצוינות לסייע להניע שינוי ולהטמיע אותו.
מקורות:
מחקר שפורסם ב-European Review of Aging and Physical Activity, לחץ דם גבוה בזקנה: פעילות גופנית כגורם מניעה ראשוני
מדריך הפעלת תכניות פעילות גופנית וספורט עממי לאזרחים ותיקים של ג'וינט ישראל אשל, משרד הבריאות, משרד התרבות והספורט והמשרד לשוויון חברתי
אתר זה נועד לסייע, להקל ולהנגיש חלק מהמידע הרב הנצבר ברשותנו, בין היתר בהסתמך על מידע שהועבר לידינו על ידי ארגון Caregivers Israel ו/או פורסם על ידי רשויות ציבוריות שונות. אין בתוכן לעיל להוות ייעוץ משפטי או אחר, ואין להסתמך על התוכן ללא ייעוץ מתאים. המידע הוא כללי ועלול לא לשקף באופן מלא ו/או עדכני את הרגולציה, התקנון והנהלים הרלוונטיים. החברה תפעל לעדכן את המידע המוצג באתר זה ככל שהעדכונים יובאו לידיעתה.
במידה ומצאת כי התוכן ו/או חלק ממנו אינו מדויק או מטעה, אנא צרו איתנו קשר