לשמור על בריאות בני המשפחה המטפלים
בתוך האתגרים איתם מתמודדים בני המשפחה המטפלים, אחד הכלים החשובים ביותר לטיפול מיטיב לאורך זמן הוא שמירה על אורח חיים בריא של המטפל – מה שנשמע הגיוני על הנייר לא תמיד קל לביצוע. מה חשוב לדעת? איך ליישם ולמה זה כל כך חשוב? ריכזנו עבורכם את הנקודות החשובות
הטיפול בבן משפחה מייצר חוויה אחרת לכל בן משפחה והוא תלוי בלא מעט גורמים. עם זאת, אחד הדברים המשותפים לבני המשפחה המטפלים הוא התמודדות עם לא מעט אתגרים תוך שמירה על שאר מעגלי החיים, כמו משפחה וקריירה אבל לא רק. ישנם לא מעט כלים שיכולים לסייע לבן המשפחה המטפל בתפקיד, למשל עזרה של בני משפחה אחרים, קבלת תמיכה מקבוצות תמיכה או מאנשי מקצוע, קבלת כמה שיותר מידע על המצב, עזרים טכנולוגיים, ניהול זמן נכון ועוד. אבל התנאי הבסיסי ביותר הוא מצב בריאותו של המטפל/ת עצמו/ה.
מדוע אורח חיים בריא חיוני במיוחד לבני המשפחה המטפלים?
אורח חיים בריא נשען על מספר יסודות: תזונה מאוזנת, שינה מספיקה וטובה ופעילות ספורטיבית מותאמת וסדירה. בנוסף יש חשיבות להימנעות מעישון, שמירה על משקל תקין, הימנעות מסטרס ולא פחות מכך גם שמירה על מעקב רפואי תקין שכולל הליכה לרופא המשפחה, בדיקות דם קבועות והליכה לבדיקות המומלצות לפי גיל ומצב רפואי. לאורח חיים בריא יתרונות רבים, בין היתר הפחתת הסיכון לתחלואה ושיפור מדדי בריאות, לכן במקרים רבים אימוץ אורח חיים בריא נחשב קו הגנה רפואי ראשון.
עומס המשימות המוטלות על בני המשפחה המטפלים דורש לא מעט אנרגיה ולא פעם הוא גורם משמעותי לתחושת לחץ ולרגשות קשים אחרים. היכולת לעמוד בעומס, במתח ובאתגרים, כמו גם צמצום הסיכונים הבריאותיים, נשענת על המצב הבריאותי ומשתפרת ככל שהוא טוב יותר. תזונה נכונה מספקת לנו את האנרגיה הנדרשת, פעילות גופנית מחזקת את מערכות הגוף השונות ומשפרת מצב רוח ושינה מסייעת לשמור על האנרגיות והחוסן המנטלי וביחד כל שלושת המרכיבים מזינים זה את זה.
שמירה על בריאותו, הגופנית והנפשית, של בן המשפחה המטפל, הנפשית והגופנית, היא כלי חשוב לא רק בהתמודדות עם העומס של התפקיד, אלא גם ליכולת לבצע את המטלות ואפילו ליכולת המנטלית ולחשיבה חיובית, שהיא כל כך חיונית לתפקיד ומסייעת במניעת שחיקה, תופעת לוואי ידועה ולא רצויה של תפקיד בן המשפחה המטפל.
הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוקאיך שומרים על אורח חיים בריא?
להזין את הגוף ואת הנפש: תזונה מאוזנת כוללת שמירה על צריכה מאוזנת של שומנים וחלבונים וצמצום צריכת פחמימות, מלחים וסוכרים והגדלת צריכת הפירות והירקות והמזונות הלא-מעובדים, תוך מעבר לשתייה בעיקר של מים על פני משקאות מוגזים או מיצים, גם אם הם טבעיים. מומלץ להתייעץ עם רופא המשפחה או דיאטנית כדי לקבל המלצות מותאמות לתזונה נכונה. בני משפחה מטפלים לרוב כל כך עסוקים שקל להתפתות לאוכל זמין ומיידי, אך אין בו כדי לקיים תזונה מאוזנת ולאורך זמן, תזונה לא מאוזנת ובעיקר של אוכל מעובד עלולה לפגוע בבריאות של בן המשפחה המטפל ובאיכות חייו. לכן חשוב למצוא את הדרך לשנות הרגלים ולהכין אוכל מזין ובריא לאורך היום.
שיפור הכושר הגופני מסייע גם לכושר המנטלי: פעילות גופנית לא רק חיונית לשמירה על אורח חיים בריא, אלא גם טובה בין היתר לדימוי העצמי, להפגת מתחים ולשיפור מצב הרוח ולמעשה גם פועלת לטובת שיפור השינה. מעבר לעובדה שהימנעות מפעילות גופנית מהווה גורם סיכון לתחלואה, ההקפדה על פעילות גופנית מסייעת בשמירה על מסת שריר, איזון המשקל, שיפור המטבוליזם ושחרור הורמוני "מצב רוח". בנוסף, ברגע שהיא הופכת לשגרה היא גם מעניקה זמן איכות טוב לבד או בחברה ומסייעת בשחרור מתחים ולחצים על בסיס קבוע.
שנת מנוחה: שנת לילה טובה וללא הפסקות היא מצרך חיוני לכל אדם ועל אחת כמה וכמה לבני משפחה מטפלים והיא בסיס חיוני לאורח חיים בריא. צמצום שתיית משקאות עם קפאין וגם חשיפה לאור מסכים בלילה, יחד עם יצירת אווירת שינה טובה, אימוץ טקסי שינה וכמובן תזונה נכונה ופעילות גופנית יסייעו לשיפור איכות השינה. חשוב לנסות לשמור לפחות של 7 שעות שינה רצופות בלילה ולא לוותר על ההרגל.
חשוב מאוד גם לערוך את כל הבדיקות הרפואיות במועדן ולהיות תחת המעקב הרפואי הנדרש בהתאם לגיל ולמצב ולא להזניח את הבריאות. אורח חיים בריא חשוב בלא מעט היבטים ושמירה על האלמנטים של תזונה, ספורט ושינה יוצרת מעגל חיובי שלא רק מסייע לבריאות, אלא גם לחוסן הנפשי ואלה כלים חיוניים ביותר עבור כל אחד ובפרט לבני המשפחה המטפלים.
אימוץ אורח חיים בריא הוא לא פעם אתגר קשה כיון שהוא דורש להפטר מהרגלים לא טובים, שלא פעם נעשים באופן אוטומטי. באופן טבעי בן המשפחה המטפל עשוי להרגיש שאין לו פנאי בתוך תקופה מאתגרת ועמוסה ממילא, להתפנות לאתגרים נוספים. אולם שינוי דפוסי חיים ואימוץ הרגלים בריאים יכול בהחלט לסייע לאיכות החיים, למדדים הרפואיים, לפניות הרגשית ואפילו לביצוע התפקיד. כאן המקום לציין שלרוב אחרי מספר שבועות של תרגול, ההרגלים החדשים הופכים קלים יותר ליישום עד שהם הופכים לאורח חיים ולחלק בלתי נפרד מהשגרה וזה דווקא שינוי חיובי גדול מאוד שמיטיב עם כולם, אבל בראש ובראשונה עם בן המשפחה המטפל.
מקורות:
ארגון הבריאות העולמי:
חשיבות התזונה הנכונה –
תזונה מאוזנת -
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/healthy-diet
בעיות לב ואורח חיים בריא –
https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/260422/WHO-NMH-NVI-18.1-eng.pdf
אתר זה נועד לסייע, להקל ולהנגיש חלק מהמידע הרב הנצבר ברשותנו, בין היתר בהסתמך על מידע שהועבר לידינו על ידי ארגון Caregivers Israel ו/או פורסם על ידי רשויות ציבוריות שונות. אין בתוכן לעיל להוות ייעוץ משפטי או אחר, ואין להסתמך על התוכן ללא ייעוץ מתאים. המידע הוא כללי ועלול לא לשקף באופן מלא ו/או עדכני את הרגולציה, התקנון והנהלים הרלוונטיים. החברה תפעל לעדכן את המידע המוצג באתר זה ככל שהעדכונים יובאו לידיעתה.
במידה ומצאת כי התוכן ו/או חלק ממנו אינו מדויק או מטעה, אנא צרו איתנו קשר