שאלתם והמומחה ענה - כל מה שצריך לדעת על טיפול למניעת הדבקה ב- HIV

לרשימת הרופאים הקרובים לביתך

 

כל מה שאתם צריכים לדעת על Prep


כל התשובות לשאלות הכי נפוצות על טיפול פרפ, למי נועד, איך לוקחים, תופעות הלוואי ועוד המון מידע חיוני שחשוב לדעת.

מה זה טיפול פרפ?

הרחב /כווץ

פרפ (PrEP) הוא טיפול תרופתי אשר נועד להקטין משמעותית את הסיכון להידבק בנגיף ה-HIV בעת קיום יחסי מין ובכך מסייע להציל חיים. Pre Exposure Prophylaxis משמעותו - הטיפול המונע שניתן לפני החשיפה לנגיף.

פרפ הוא אחת מפריצות הדרך המשמעותיות ביותר בעולם הרפואה וההגנה מפני נגיף ה-HIV. ניתן לקבל את הטיפול אצל רופא/ה שעבר/ה הכשרה ייעודית. לפני תחילת הטיפול חשוב לעשות בדיקות עדכניות וחיסונים. לטיפול תופעות לואי נדירות וקלות יחסית שניתן להפחית את הסיכוי להן בעזרת הקפדה על מספר כללים ומעקב סדיר. דרך הנטילה היעילה ביותר היא יום יומית. חשוב להבין, שפרפ הוא טיפול תרופתי שניתן לאנשים בריאים במטרה למנוע הדבקה בנגיף. לכן, לפני תחילת הטיפול חשוב להתייעץ עם רופא/ה ולבדוק האם הטיפול הזה מתאים לי, אילו בדיקות אני צריך לעשות ומה הדרך הנכונה והבטוחה ביותר למתן הטיפול.

למי נועד הטיפול?

הרחב /כווץ

פרפ נועד להקטין סיכון להדבקה בHIV- באנשים אשר נמצאים בסיכון גבוה במיוחד להדבקה.
לפי הנחיות משרד הבריאות הטיפול מתאים:

  1. בעיקר לגברים המקיימים יחסי מין עם גברים ולא מקפידים על שימוש קבוע בקונדום. אז אם בחצי שנה האחרונה קיימת, אפילו פעם אחת, יחסי מין שכללו חדירות אנאליות ללא קונדום כדאי לך מאוד לדבר עם רופא/ה על טיפול פרפ. אבל הטיפול יכול להתאים גם :
  2. למי שנדבק בחצי שנה האחרונה במחלות אחרות העוברות ביחסי מין ( לדוגמא כלמידיה, זיבה, עגבת וכו').
  3. למי שהיה זקוק בעבר לטיפול מונע לאחר חשיפה ( PEP)
  4. למי שמקיים יחסי מין תחת השפעה של סמים ואלכוהול (פגיעה בשיקול דעת ומוריד סיכוי להשתמש בקונדום) וגם למי שמקיים יחסי מין בתשלום.
  5. למי שיש בן או בת זוג שחי עם HIV ואינו מטופל תרופתית או שרמות הנגיף בדם שלו מדידות, כלומר שאינו אנדיטקטבל – שאינו ניתן לזיהוי).

מי עוד מקבל טיפול פרפ עבור מניעת הדבקה ב- HIV?

הרחב /כווץ

ההנחיות הרשמיות נועדו לעזור גם לך וגם לצוות הרפואי לאתר אנשים הנמצאים בסיכון גבוה להדבקה ב HIV ולהציע להם את הטיפול. הן נועדו גם לך לנסות ולזהות אם אתה גם נמצא בסיכון גבוה. במידה וכן, ההגנה שייתן לך הטיפול משמעותית, ומומלץ מאוד לגשת לרופא/ה ולשקול התחלת הטיפול.

אני רוצה לקבל את טיפול הפרפ ולא בטוח אם אני זכאי

הרחב /כווץ

גם במצב כזה חשוב לפנות לרופא/ה ולהתייעץ כי הטיפול לעיתים ניתן גם לאנשים אחרים הנמצאים בסיכון.

  • אם לא סבלת ממחלות העוברות במין אבל אתה חושש מאוד מזה שהקונדום יקרע בזמן יחסי המין.
  • אם אתה תמיד מקפיד על קונדום אבל אתה מאוד חושש מהדבקה ורוצה שכבת הגנה נוספת.
  • אם יש לך פרטנר קבוע שלוקח פרפ ואיתו אתה לא משתמש בקונדום.
  • אם אתה בזוגיות פתוחה וחושש מהדבקה בHIV בתוך הזוגיות.

כל אלו ומצבים נוספים אחרים יכולים להוות סיבה טובה לקבלת טיפול פרפ וחשוב לדבר על זה עם רופא/ה.

אם פרפ מגן למה לא כולם מקבלים את הטיפול?

הרחב /כווץ

טיפול פרפ מחייב בנוסף התנהלות אחראית, לקיחה סדירה של כדור ורכישת תרופה כל שלושה חודשים, ביצוע בדיקות שגרתיות כל שלושה חודשים, מודעות לתופעות לוואי וניסיון להפחית אותן.

מה יכולות להיות תופעות הלוואי לטיפול?

הרחב /כווץ

הטיפול עלול לגרום לתופעות לואי, אך הן יחסית נדירות ויחסית זניחות כאשר הסיכון להדבק בHIV- גבוה.

  • בתחילת הטיפול יתכנו מספר ימים של אי נוחות בבטן, בחילות ואולי קצת שלשולים, אולם במידה וזה קורה תופעות אלו לרוב חולפות במהרה
  • ירידה בצפיפות העצם, לפי מחקרים הירידה הזאת יחסית קלה וככל הנראה לא מעלה בצורה משמעותית את הסיכון לשברים, יכול להיות רלוונטי למי שנמצא בסיכון גבוה לפתח אוסטאופורוזיס ( אנשים עם סיפור משפחתי של אוסטאופורוזיס, מחלות מעי עם בעיות ספיגה ועוד).
  • פגיעה בכליות, גם זו תופעה נדירה מאוד אך ניתן להפחית את הסיכון לזה באמצעים שונים. על מנת לשמור על הכליות כדאי להימנע ככל האפשר מלקיחה של כדורים אחרים הפוגעים בכליות (בעיקר כדורים מקבוצת ה NSAID כגון נורופן, אדוויל, ארקוקסיה, וולטרן וכו' ). בנוסף, חלק מתוספי חדר כושר עלולים להעלות סיכון לפגיעה כלייתית ולכן מומלץ להימנע מצריכה מוגברת של חלבון ( מעל ל-1.7 גרם חלבון לקילו משקל גוף ביממה) ולהמעיט את השימוש בקראטין. כמו כן, הקפדה על שתיה מרובה של מים חשובה ביותר.
  • במקרים נדירים מאוד פרפ עלול לגרום לפגיעה בכבד, תופעה זאת תיתכן בעיקר באנשים עם מחלת כבד ידועה אחרת, ולכן במידה ואתה סובל מבעיה בכבד חשוב לעדכן את הרופא/ה שלך.
  • חשוב גם לדעת שהטיפול בפרפ יכול להיות בעייתי למי שנדבק בעבר בדלקת כבד נגיפית מסוג B, לכן, במידה וידוע לך על כך חשוב לציין את זה לרופא/ה. במידה וזה לא ידוע, אל דאגה-אלו חלק מבדיקות ההכנה לקראת הטיפול.

חשוב להדגיש זאת שוב, תופעות לואי בטיפול פרפ נדירות ולעומת הדבקה בHIV- אין ספק שהן יחסית חסרות משמעות ולכן, במידה ואתה אכן בסיכון להדבקה בHIV המשמעות שלהן זניחה.

אם אתה תמיד מקפיד על קונדום אבל רוצה לקבל את הטיפול כי זה פשוט כיף יותר לעשות סקס ללא קונדום?

הרחב /כווץ

במקרה כזה חשוב לשקול שוב את היתרון מול החיסרון. חשוב לקבל החלטה מושכלת עם עצמך ועם הרופא/ה שלך. מה משמעותי יותר עבורך ומה יאפשר לך אורח חיים טוב יותר ובריא יותר.

אם אני תמיד מקפיד על קונדום, חוץ מאשר עם שני פרטנרים קבועים שלי, אבל שניהם בטיפול פרפ-הם עושים בדיקות ולוקחים את הטיפול כמו שצריך. אז אני מוגן ולא צריך לקחת בעצמי?

הרחב /כווץ

זאת טעות נפוצה של הרבה אנשים לצערנו. הטיפול נותן הגנה אך ורק על מי שנוטל את התרופה, הוא לא מגן על הפרטנר. זה מה שבדקו בכל המחקרים ומעולם לא נבדקה הגנה שהטיפול נותן על פרטנרים. אז נכון-הסיכון שלו להדבק אפסי ( אם כי קיים) ולכן אם אתה מקיים יחסי מין בלי קונדום (ולא משנה עם מי – אלא אם זה פרטנר בזוגיות מונוגמית ) - עליך להיות חלק מהטיפול בעצמך.
ביחסי מין תמיד תסמוך רק על ההגנה שאתה נותן לעצמך, ממש לא מומלץ לסמוך על הגנות של אחרים.

אגב, גם אם אתה לוקח את התרופה זה לא אומר שהקונדום מיותר, הטיפול התרופתי (במידה ולוקחים אותו בצורה נכונה) יכול לתת הגנה של מעל 95% מהדבקה בHIV אבל השילוב בין הקפדה מקסימלית על שימוש בקונדום ונטילת התרופה תיתן הגנה טובה עוד יותר ולכן זאת ההמלצה הכי נכונה עבורך.

אז מה זה אומר לקחת נכון?

הרחב /כווץ

נטילת כדור אחד ביום, באופן קבוע, כל 24 שעות מעניק את ההגנה הטובה והיעילה ביותר. בגברים, יש לקחת את הטיפול במשך שבוע עד קבלת הגנה מקסימלית. רצוי להקפיד ולקחת בשעה קבועה, אבל, גם אם התפספס יום אחד עדיין כדאי לקחת את הכדור אפילו מספר שעות אחרי.

במידה ואתה לוקח באופן קבוע יומי למשך מספר שבועות ובאופן חד פעמי פספסת כדור פעם אחת, ההגנה עדיין נשמרת. אבל, אם אתה שם לב שאתה שוכח לקחת מידי פעם ההגנה בהחלט עלולה לרדת.

ואיך מפסיקים?

הרחב /כווץ

אם נכנסת לזוגיות מונוגמית עשית בדיקות למחלות העוברות ביחסי מין והכל תקין אז אפשר להפסיק את הטיפול, גם אם כרגע לא תהיה פעיל מינית לתקופה ארוכה בהחלט אפשר לעשות הפסקה בטיפול.

אז, את הכדורים תתמיד לקחת למשך שבוע נוסף אחרי המגע המיני האחרון שהיה לך ללא קונדום. לאחר השבוע הזה תוכל להפסיק בטיפול.

אם תרצה לחזור ושוב לקחת, זה גם אפשרי, תעשה קודם בדיקת HIV עדכנית ותזכור כי בשבוע הראשון ההגנה עדיין לא מלאה

כדאי גם לדעת שמחקרים רבים מראים שדווקא מי שהיו חלק מטיפול פרפ והפסיקו את הטיפול, מסיבות שונות, נמצאים בסיכון גבוה מאוד להדבקות בHIV, אולי בגלל ההרגל הקודם שהיה להם בזמן הטיפול או תחושת הביטחון שממשיכה גם לאחר הפסקת הטיפול. לכן, במידה והפסקת תוודא שאתה מגן על עצמך בצורה מלאה בדרכים אחרות.

האם צריך להיות במעקב רפואי קבוע?

הרחב /כווץ

כן, חשוב מאוד להיות מעקב בעת טיפול הפרפ, כל שלושה חודשים יש לעשות בדיקות שכוללות בדיקות דם לתפקודי כליות ( קריאטינין) ,HIV ,עגבת, והפטיטיס C. בדיקות שתן לחלבון ולמחלות העוברות ביחסי מין ובנוסף בדיקת מטוש לזיבה וקלמידיה מהגרון ומפי הטבעת. ללא ביצוע הבדיקות הללו אתה יכול להיות גם בסכנה לפגיעה בכליות ובעיקר בנשאות של מחלות והדבקה של אחרים.

איך מתחילים ואיפה אפשר להצטרף לטיפול?

הרחב /כווץ

משרד הבריאות קבע שרק רופאים/ות שעברו הכשרה מיוחדת למתן הטיפול יוכלו לתת את התרופה, הרשימה המלאה מופיעה בעמוד הבית במשרד הבריאות ובאתר הועד למלחמה באיידס.

כדי להתחיל את הטיפול יש לפנות לאחד/ת מהרופאים/ות מהרשימה ,לפני שמגיעים כדאי לבצע בדיקות דם לתפקודי כבד וכליות, ספירת דם, שתן לחלבון, נוגדנים להפטיטיס A+,הפטיטיס C וכמובן גם בדיקת דם עדכנית ל-HIV ועגבת.

יש לוודא שאתה מחוסן למחלות העוברות ביחסי מין.

חובה להיות מחוסן לצהבת נגיפית (הפטיטיס) מסוג A+B וגם מומלץ מאוד על ביצוע חיסון נגד נגיף הפפילומה ( בעיקר אם אתה צעיר מ-26 אבל רלוונטי גם לאנשים עד גיל 45)


אם אתה מתלבט אז אל תתלבט!! גש לרופא/ה מוסמך ותתייעץ, כאמור- הטיפול יכול להציל חיים.

לרשימת הרופאים הקרובים לביתך

 
לרשימת הרופאים המוסמכים אנא בחרו בקופה הרצויה:


*המאמר פונה לגברים מטעמי נוחות, אולם מיועד גם לנשים טרנסג'נדריות ולכל מי שהמין אשר ניתן לו בלידה הינו זכר.

** השאלות והתשובות חוברו ע"י דר גל וגנר קולסקו מומחה ברפואת המשפחה, יו"ר החברה לרפואת להט"ב בהר"י ומנהל המרפאה הגאה- כללית גן מאיר

*כתבה זו אינה מהווה ייעוץ ו/או המלצה רפואית כלשהי. למידע נוסף יש להיוועץ עם הרופא המטפל.

EMTR-IL-NP-00009


אין באמור לעיל, במידע או בתשובה כדי להוות בדרך כלשהי, ייעוץ רפואי או אחר כלשהו, המלצה או תחליף לטיפול כלשהו או המלצה למוצר או תכשיר כלשהו. אי לכך, יש לקרוא היטב את עלון המידע הנלווה לכל מוצר ולפנות לרופא לצורך קבלת טיפול או ייעוץ רפואי.

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

  לחץ כאן למידע נוסף באמצעות התכתבות וואטסאפ