מחלות מין הן קבוצת מחלות המועברות באמצעות מגע מיני. חשוב מאוד לטפל במחלות אלה כדי למנוע סיבוכים מיותרים, אבל עוד יותר חשוב לדעת איך אפשר למנוע הידבקות בהן. המדריך לסקס בטוח
מחלות מין הן קבוצת מחלות המועברות באמצעות מגע מיני. השכיחות ביניהן הן עגבת (סיפיליס), זיבה (גונוריאה), כלמידיה, הרפס וקונדילומה. מחלת האיידס ודלקת כבד נגיפית (הפטיטיס) B, מועברות גם הן דרך מגע מיני. ההידבקות מתבצעת בעת קיום מגע מיני בכל הצורות (וגינלי, אנאלי ואוראלי) והיא מתרחשת אצל נשים וגברים כאחד, גם אם מדובר במגע חד פעמי.
מהם הסימנים המקדימים למחלות מין?
הופעתם של סימנים כגון הפרשה לא רגילה מאיבר המין, תחושת צריבה בזמן מתן שתן, גירוד, פצעים כואבים או יבלות באזור אברי המין או פי הטבעת, ונפיחות של בלוטות לימפה באזור המפשעה מהווים חשד למחלה – סימנים אלו אינם בהכרח בשל מחלת מין ויכולים להיגרם ממצבים רפואיים אחרים, ולכן מחייבים בדיקה רפואית. חשוב מאוד לטפל במחלות הללו ולמנוע את הסיבוכים שלהן. סיבוכים מאוחרים של מחלות מין כוללים דלקת באגן, הגורמת לעקרות, הריון מחוץ לרחם, הפרעות בפוריות, זיהום באשכים ומחלות נוספות המערבות את הלב ואת הפרקים, ופגיעה נוירולוגית.
מהן ההמלצות למניעת הידבקות במחלות מין?
- שימוש בקונדום: אחת הסיבות לחשיפה מוגברת להידבקות במחלות מין היא ריבוי פרטנרים. ככל שיש יותר פרטנרים - יש יותר סיכון ללקות במחלות מין. מגעים עם אנשים רבים מגבירים את הסיכונים גם כשמשתמשים באמצעי מניעה. מכאן ההמלצה להשתמש בקונדום, בעקביות, בכל סוג של מגע מיני - כולל מין אוראלי. ההמלצה הכללית היא שכשמתחילים לקיים יחסים עם בן או בת זוג חדשים כדאי להשתמש בקונדום לפחות במשך חצי שנה. הימנעו לחלוטין ממגע מיני ללא קונדום – במיוחד עם מי שידוע כחולה במחלת מין.
- בדיקה מוקדמת: מומלץ לוודא עם בן או בת הזוג שעמם אתם עתידים לקיים יחסי מין האם נבדקו ואם אינם חולים במחלת מין, טרם קיום המגע מיני.
- פנייה לרופא: אם זיהיתם סימני מחלה או חשש להדבקה, פנו לרופא בהקדם והימנעו מקיום יחסי מין עד לסיום הטיפול.
- ידעו את בן/בת הזוג: אם גיליתם שנדבקתם - ידעו את בן/בת הזוג על קיום מחלה, כדי שיוכלו גם הם להיבדק ולקבל טיפול.
- בדיקות שגרתיות: לנשים הפעילות מינית מומלץ להגיע לבדיקה רפואית שגרתית אצל הגינקולוג פעם בשנה. כמו כן על פי ולבצע בדיקת PAPS. מטרת הבדיקה לזהות הדבקה בנגיף ה-HPV, הגורם ליבלות ולגרד באזור המפשעה, ואף עלול להתפתח לממאירות. בנוסף, קיים חיסון הנועד למנוע את ההדבקה בנגיף ה- HPV. החל משנת 2015 חיסון זה ניתן לבנים ובנות בכיתה ח' במסגרת בית הספר.
- לאחר קיום מגע מיני: נשים רבות מבצעות שטיפה פנימית של הנרתיק אחרי מגע מיני, מתוך מחשבה שהדבר יפחית את הסיכון לחלות. לא רק שמחשבה זו מוטעית - השימוש בשטיפה באופן כזה עלול אף להגדיל את סכנת ההדבקה. השטיפה רק מחדירה את המזהמים עמוק יותר, אל הרחם – לכן, אין לשטוף את הנרתיק מבפנים לאחר קיום מגע מיני.
- בדיקת איידס: היבדקו פעם בשנה לגילוי HIV (איידס) או פעם בחצי שנה אם אתם משתייכים לאחת מקבוצות הסיכון.
כ-400 מקרים של הידבקות בנגיף ה-HIV מאובחנים בישראל מדי שנה. טיפול (PrEP (Pre Exposure Prophylaxis, או "טיפול מניעתי טרום חשיפתי", הוא טיפול תרופתי המסייע במיתון הסיכון להידבקות בנגיף. טיפול זה מיועד לאלה המצויים בסיכון גבוה להידבקות בנגיף ה-HIV אך אינם נשאים שלו. הטיפול הוכח כיעיל בהפחתת הסיכון להידבקות בנגיף ביותר מ-90%, אך למרות יעילותו הוא אינו מבטל לחלוטין את הסיכוי להדבקה ב- HIV. בנוסף, התרופה לא מונעת הדבקה במחלות מין אחרות ויעילותה תלויה בשימוש נכון. לכן תמיד מומלץ להשתמש בקונדום.
- אבחון וטיפול במחלות: זיהוי וטיפול במועד במחלות מין הוא אחד האמצעים החשובים ביותר להפחתת התפשטות מחלת האיידס, ויחד איתה את התפשטות שאר המחלות. בדיקת (STD (Sexually Transmitted Disease היא בדיקת שתן הבודקת סוגים שונים של חיידקים שמועברים במגע מיני. אם התגלתה אצלכם מחלה, רצוי מאוד לאתר את הפרטנרים שלכם ליחסי מין בחודשים האחרונים, מכיוון שכולם צריכים לקבל טיפול על-מנת להירפא ולא להדביק אחרים.
בארץ פועלות שתי מרפאות לאבחון וטיפול במחלות מין: מרפאת לוינסקי בתל אביב, ומרפאת הפרסים שבחיפה. המרפאות הן קהילתיות, במימון משרד הבריאות, והן משרתות את כלל האוכלוסייה ובעיקר אוכלוסיות המוגדרות בסיכון: נשים וגברים בזנות, מכורות ומכורים לסמים, גברים המקיימים יחסי מין עם גברים, גברים ונשים המקיימים יחסי מין עם שותפים מרובים או הרואים עצמם בסיכון גבוה להידבקות. במסגרת המרפאות מתבצעות בדיקות לאבחון, טיפול, ייעוץ ותמיכה לכל פונה, ללא תשלום וללא קשר לקיומו של ביטוח רפואי.
אז בפעם הבאה כשאתם נכנסים לחדר המיטות.. שימו לב. או יותר נכון - שימו קונדום.