כל מה שצריך לדעת על ברית מילה
למה עושים ברית מילה? מי יכול לבצע את הברית? מה אתם צריכים להביא ומה חשוב לוודא מראש? כל הפרטים לפניכם
חיכיתם לו תשעה חודשים ארוכים, ובשעה טובה ומשמחת אפשר לומר מזל טוב – נולד לכם בן. בין אינספור המשימות שנוצרות יש מאין מרגע הלידה, מתווספת לרבים שמחה נוספת – טקס ברית המילה. אם בחרתם לעשות לבנכם מילה ועוד לא התחלתם בהכנות, כדאי שתיגשו לעניינים. המדריך הבא יסייע לכם להתכונן טוב יותר לקראת הטקס המרגש.
מהי בכלל ברית מילה?
ברית מילה היא הליך הסרה כירורגי של העורלה, מעטפת עור המכסה את קצה הפין. על פי המסורת היהודית, ברית המילה היא ממצוות עשה הראשונות שצווה בהן העם היהודי, כסימן לברית שכרת אלוהים עם אברהם. ברית מילה נעשית גם בגברים בהליך גיור, שלא נימולו בילדותם, וכן בקרב דתות שונות.
איך לבחור מוהל לברית מילה?
ברית מילה היא פעולה כירורגית לכל דבר, ועל כן מומלץ לבחור במוהל מוסמך או רופא מוהל. משרד הבריאות והרבנות הראשית לישראל הקימו לצורך כך ועדה בין-משרדית העוסקת בהסמכת מוהלים ובפיקוח. בבחירת מוהל לברית מילה, מומלץ לבחור מוהל מתוך רשימת המוהלים שמציגה הוועדה הבין-משרדית המפורסמת באתר האינטרנט של הוועדה. מוהלים אלו מקבלים תעודה ותג זיהוי המעיד על הסמכתם בביצוע מצוות ברית מילה על פי ההלכה ובהתאם לאמות המידה המקצועיות והרפואיות הנדרשות.
מה חשוב לוודא לפני שעושים מילה?
עליכם לוודא כי בטופס השחרור מבית החולים לא צוינו הערות הנוגעות לאזור הברית, ואם כן דווחו על כך למוהל כדי שייערך בהתאם. כמו כן תתבקשו להגיע לפני הברית לבדיקת רופא ילדים שיאשר כי בריאותו של התינוק תקינה ומאפשרת את ביצוע הברית במועד. עוד המוהל יברר האם ישנם מומים מולדים או מחלות תורשתיות, זיהומיות או אחרות, כמו צהבת, הרפס או איידס, שעשויות לסכן את התינוק בעקבות הברית.
מתי כדאי לעשות את הברית?
מצוות ברית מילה במסורת היהודית נעשית ביום השמיני להולדת הבן. האסלאם אינו קובע גיל למילה, אלא מחייב לערוך את המילה לפני שהילד הגיע לבגרות. כיום, הורים מוסלמים נוטים לערוך את המילה כשהילד עוד תינוק בשל היתרונות שבעריכת מילה בגיל צעיר. המוהל שבחרתם יבקש מכם לוודא את היום והשעה של הלידה כדי לקבוע את יום הברית. לרוב ההמלצה תהיה לבצע את הברית בשעות היום, בשעה מוקדמת ככל האפשר. ברית מילה הנערכת לילדים מעל גיל שישה חודשים תבוצע רק במוסד רפואי מוסמך בנוכחות ובאחריות רופא.
האם אפשר לדחות את ברית המילה?
יש מקרים שבהם יש צורך בדחיית הברית, כמו למשל במקרים של מחלות חום, משקל לידה נמוך או לידה לפני המועד, טיפול אנטיביוטי, וכיוצא באלה. גם דרך הלידה (לידה קיסרית או וגינלית) יכולות להשפיע על דחיית הברית. כל מקרה ייבחן לגופו על ידי רופא הילדים. במקרה של צהבת יילודים, אם רמת הבילירובין (תוצר פירוק של כדוריות דם, שבמקרה של צהבת יילודים רמתו גבוה מהרגיל) גבוהה מ-12% מיליגרם, ובמגמת ירידה, אין צורך לדחות את הברית, בכל מקרה אחר יש להתייעץ עם גורם רפואי מוסמך.
איך להתכונן לברית מילה?
כשעה לפני הברית מומלץ לרחוץ את התינוק. בשעה שלפני הברית מומלץ לא להאכיל או להניק את התינוק.
כשזה מגיע לבחירת התלבושת לחתן השמחה, עדיף לבחור בביגוד בעל שני חלקים ולא בחליפה מחלק אחד, כדי להקל על הלבשת התינוק בתום ההליך. הצטיידו בתיק בבגדים להחלפה, חיתולים, מוצצים, חיתולי בד וכו' וגם במשככי כאבים מסוג פראצטמול כמו סירופ אקמולי פורטה, וחומרי אלחוש למקרה הצורך. בדקו מראש את המינון המתאים על פי הרשום בעלון לצרכן. אם טרם החלטתם על שם לעולל, זה הזמן לבחור, שכן תזכו להכריז עליו במהלך הטקס.
הרדמה מקומית, כן או לא?
הדעות באשר לשימוש בהרדמה מקומית חלוקות, יחד עם זאת כדאי לציין כי תינוקות חשים בכאב. בסופו של דבר, ההחלטה האם לבצע הרדמה מקומית או לא, נתונה בידי ההורים.
חשוב לדעת! הרדמה מקומית יכולה להתבצע אך ורק על ידי רופא מוהל שהוסמך לכך. הרדמה מקומית זו נעשית באמצעות חומר הרדמה המבוסס על חסמים עצביים, המוזרק באזור איבר המין.
איך למנוע כאב?
מוהל מוסמך רשאי להציע לכם טיפול בחומרי אלחוש, תוך היצמדות להוראות השימוש הכתובות בעלון לצרכן.
פעמים רבות נהוג לתת לתינוק לפני הפרוצדורה מוצץ מהול במי סוכר כדי להרגיע אותו במעט. לאחר ביצוע ההליך, ובמידה והתינוק כאוב ואינו נינוח, ניתן לשכך את הכאבים באמצעות פראצטמול, החומר הפעיל היחיד שניתן לשימוש כבר מגיל לידה, כמו סירופ אקמולי פורטה, ללא צורך במרשם רופא.
שימו לב כי למוהל אסור לתת תרופות לתינוק שלכם בעצמו, אלא עליכם לעשות זאת בעצמכם.
חשוב להתייעץ לפני עם רופא ובכל מקרה להיצמד למינון ולהוראות השימוש הכתובות בעלון לצרכן.
מה לגבי זיהומים?
על מנת למנוע זיהומים ולפי הוראות משרד הבריאות, יש לנקוט בפעולות הבאות:
כלי המילה והמפה עוברים ניקוי מלא ולאחר מכן עיקור סטרילי במכשירי עיקור, ונשמרים באריזה השומרת על הסטריליזציה עד לביצוע הברית. לפני התהליך עצמו המוהל מקפיד על רחיצת ידיו וציפורניו במברשת וסבון ובניקוי וחיטוי מקום הברית.
כעת כשאתם מוכנים, כל שנותר הוא לאחל מזל טוב, ולא לדאוג – מדובר בהליך בטוח למדי שנעשה מדי יום כבר 4,000 שנה, מימי אברהם אבינו, זוכרים?
האמור בכתבה אינו מהווה ייעוץ ו/או המלצה רפואית, להמשך בירור יש לפנות לרופא.ה המטפל.ת.
אין באמור לעיל, במידע או בתשובה כדי להוות בדרך כלשהי, ייעוץ רפואי או אחר כלשהו, המלצה או
תחליף לטיפול כלשהו או המלצה למוצר או תכשיר כלשהו. אי לכך, יש לקרוא היטב את עלון המידע
הנלווה לכל מוצר ולפנות לרופא לצורך קבלת טיפול או ייעוץ רפואי.